21 December, 2007

Selamat Harijadi Aliff

Hari ni harijadi Aliff, dah setahun, dah pandai bertatih. Abangnya Aiman pun dah 3 tahun lebih, dah tak pakai diapers. Dah boleh juga uruskan diri sendiri sikit2 (guna tandas, pakai baju dll). Kira OK lah tu.

syoknya mandi ujan...ikut perangai bapaknya masa kecik... hehe

01 December, 2007

3 in 1 – Kenduri Kahwin, Ziarah, Balik kampung

Hari ni pagi2 lagi pergi kenduri kahwin Hasmi (rakan sepejabat) di Hutan Melintang, Bagan Datuk sambil menghantar mertua balik Ipoh. Diorang dah dua minggu lepak rumah aku.

Dari Sg Buloh ikut jalan Kuala Selangor – Sabak Bernam. Lepas kenduri, menziarahi rumah saudara mertua aku kat Selekoh, juga di Bagan Datuk. Kat rumah yg kami singgah ni, aku tertarik dengan rekabentuknya, rumah kayu tradisional, sungguh klasik. Tak caya tengok gambar ni...



Dari Selekoh, kami ke pekan Bagan Datuk sekejap. Lepak kat jeti tepi laut...melayan nostalgia mertua aku masa muda2 dulu. Lepas tu balik Ipoh, singgah lagi rumah saudara mara di Kg. Kayan dan Lekir, berhampiran Sitiawan. Pukul 9.00 malam baru sampai rumah mertua...adehh...penat.
 

20 October, 2007

Pindah Rumah baru

Sejak merantau ke KL , aku hanya tinggal di rumah flat/apartment je sejak dari zaman bujang. Dari rumah Flat Seksyen 17 PJ, ke Flat Bukit Angkasa Pantai Dalam, ke Kompleks Belia Bandaraya kat Cheras dan akhir sekali kat Flat Taman Kosas, Ampang.

 Bila dah kahwin, sewa rumah kampung kat Kg Melayu Subang. Setahun lebih juga duduk situ. Seronok tinggal dalam suasana kampung. Anak sulung aku si Aiman pun lahir masa duduk situ. Julai 2005, pindah ke rumah sendiri, beli apartment di Saujana Utama, Sg Buloh. Dah syok duduk area kampung, duduk la kat rumah banyak tingkat balik. Nak buat camno, itu je yg termampu dimiliki.

Aiman tengah nenen kat rumah lama

Lepas 2 tahun duduk apartment sendiri (anak kedua si Aliff pun lahir masa duduk sini)...terasa bosan pulak. Rasa macam terkurung je. Anak2 kecik aku nak main kat bawah, aku pun kena turun sekali perhatikan diorang. Bila dah naik ke rumah sure malas nak turun balik. Nekad, hari ni pindah rumah baru. Sewa rumah teres 2 tingkat, dalam taman yg sama, tak jauh dari apartment lama. Rumah baru ni kedudukannya strategik. Dekat dengan kedai runcit, pasar malam, pasar tani, taska & sekolah. Senang bila anak2 dah sekolah nanti. Ada juga tanah sekangkang kera bolehlah nak bercucuk tanam pokok serai, pandan, kunyit, cili, dll sikit2.

kat rumah baru...boleh mandi ujan
 
nak mandi kolam pun takde masalah...

Kata mak aku, “apa la 'pandai' sangat ko ni...dah ada rumah sendiri gi duduk menyewa pulak”. Tak kisahlah mak, janji aku selesa...hehe. Rumah apartment aku tu aku sewakan aje.

18 October, 2007

Alkisah Raya 2007

Cuti seminggu. Tahun ni giliran beraya di Perak dulu. Dalam perjalanan balik kampung, sampai kat Lembah Beringin, kereta buat hal pulak...tiba-tiba brek tak makan. Nasib baik tak cium bontot kereta orang. Lepas tu aku bawa kereta slow2, nak brek main low gear dan handbrake je. Sampai Tanjung Malim cari bengkel. Rupanya master pump bocor. Terbang juga dekat RM200. Adehh...bertambah pokai la nak raya ni.
 
 
Hari raya biasa2 aje. Takde yang luar biasa. Hari raya ketiga balik beraya di Pahang (kampung aku) pulak tiga empat hari.

12 August, 2007

Selamat Bertunang, Suzana!

Sabtu, 11/8/07 - Pagi pergi klinik dulu, cuci luka melecur Aliff dan tukar balutan baru. Kesian budak tu menjerit kesakitan. Lepas tu terus balik kampung mak aku. Adik tiri bongsu aku (sama mak) bertunang hari ni.




Ahad, 12/8/07 – Balik rumah abah aku pulak. Sekarang tengah musim buah. Penuhlah boot kereta dengan buah2 rambutan, manggis, cempedak & durian bawa balik KL.

10 August, 2007

Aliff kena air panas

Pagi semalam anak aku terkena air panas. Masa tu aku dah pergi kerja. Dia duduk dalam walker, main kat dapur. Ibunya pun tak perasan dia tarik wayar cerek air panas baru masak, cerek terbalik & tertumpah kena kat lengan. Mengelupur la budak tu kepanasan. Dan mengelupur la juga ibunya kelam kabut hantar ke klinik. Rasanya dah aku sorokkan wayar tu kat celah almari, dapat juga dia capai. Nasib baik juga kena kat lengan je, kalau kat muka...abihlah tak hensem anak aku.

aliff yg berbalut lengannya dipangku maklongnya

Moral: Berhati-hati bila anak duduk dalam walker, sentiasa perhatikan dan jauhkan benda2 berbahaya agar tak dapat dicapai tangannya.

24 June, 2007

Bolasepak 9 sebelah

Hari ni dari pagi sampai petang main bola je, mewakili team apartment aku masuk pertandingan bolasepak 9 sebelah di kawasan tempat tinggal aku ni.


 Main striker. Team aku kebanyakannya pemain veteran je, tapi mampu juga pergi sampai suku akhir, kalah penentuan penalti. Dan salah seorang yang gagal score penalti adalah.........aku! Huhu...

aksi penalti

01 May, 2007

3rd Birthday Aiman Izzuddin


Harijadi anak sulung aku, si Aiman yg ketiga.

Ibunya buatkan kek harijadi...kami sambut berempat je...sempoi.


Tak payahlah nak buat majlis harijadi...kecik lagi.

Happy besday Aiman.

01 April, 2007

Discovery Challenge Group Gathering @ Cherating


31 Mac 2007 – 8.00 am, bertolak ke Pantai Cherating utk join gathering grup gunung aku dulu,DC Group. Sampai pukul 11.00 am. Lepak2 kat chalet. Petang ada acara sukaneka, lepas tu bawa Aiman mandi laut. Aliff baru umur 3 bulan lepak tepi pantai je lah dgn ibunya. 


Malam pulak ada acara BBQ & karaoke. Lepas tu pergi pekan Kemaman layan snooker dgn kawan2 lama. Esok tengahari bersurai.

18 February, 2007

Selamat Pengantin Baru, Juliana

Cuti raya cina, adik tiri aku (mak sama ayah lain), Juliana, kahwin dengan budak Jengka. Semua adik beradik balik, memang penuh lagi meriah bila semua berkumpul. Tolong2lah buat persiapan kenduri apa2 yg patut.


Lepas kenduri, bergotong royong adik beradik merobohkan bilik air kat luar rumah yg memang dah nak roboh pun. Buat pulak yg baru. Bilik air kat dalam pun ada, tapi yang kat luar ni utk kemudahan bila dah ramai sangat anak cucu yang balik serentak. Berebut la pulak. Dah siap terus balik KL.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...