04 February, 2006

Jelajah Pantai Timur

Cuti raya cina seminggu. Takkan nak lepak kat rumah je. Ada modal & bajet lebih sikit, anak aku si Aiman tu pun umur dah dekat 2 tahun, kami plan nak cuti-cuti Malaysia...nak menjelajah Pantai Timur. Ini catatan penjelajahan kami:

29/01/06 (Ahad) – Pagi-pagi bertolak dari rumah, singgah kampung kat Mentakab sekejap. Kemudian terus ke Kuantan ikut jalan lama. Dah tengahari, singgah mandikan Aiman dan tapau lunch kat Air Terjun Sg. Pandan, Panching (kira-kira 10 km sebelum sampai Kuantan).

Dah puas mandi, bergerak ke Pantai Teluk Cempedak...ronda2 & lepak sekejap di sini.

5.00 pm, pergi Cherating pulak, cadang nak bermalam kat sini je. Sampai2 je ronda2 dulu sekitar Kg. Cherating cari kedai souvenir, pastu mandi laut pulak. Seronok betul si Aiman, dalam satu hari dapat mandi air terjun & mandi laut. Dah puas mandi, baru pasang khemah (memang standby dalam kereta, mana2 tempat yg sesuai pasang khemah je nak jimat bajet). Malam jalan-jalan cari makan kat gerai makan sekitar Kg. Cherating.

 

30/01/06 (Isnin) - Lepas breakfast, bertolak ke Terengganu. Singgah kat Masjid Tengku Tengah Zaharah atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung kat Kuala Ibai.

Lepas tu pergi mandi Air Terjun Sekayu, Kuala Berang. Masa balik singgah lepak kat jeti Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir, kemudian menuju Kuala Terengganu.

Check in rumah tumpangan murah yang sempit gila berharga RM25 je (asal boleh tidur sudah), tapi kedudukannya betul2 di sebelah Pasar Payang. Malam, makan seafood kat tepi Pantai Batu Buruk.



31/01/06 (Selasa) – Lepas breakfast, tanpa berlengah lagi terus shopping sakan kat Pasar Payang sampai tengahari. Dah penat dan dah tak cukup tangan bawa barang, balik motel hantar barang. Lepas tu bini aku yg masih tak puas shopping patah balik ke Pasar Payang sorang2 utk memuaskan nafsu shoppingnya. Biasalah kaum perempuan...lantak kaulah, lagipun guna duit dia sendiri. Aku dah tak larat, lepak bilik je jaga anak.

Lepas lunch, bertolak ke Kelantan ikut jalan tepi laut melalui Pantai Merang (ada jeti nak pergi Pulau Redang) dan juga Pantai Penarik. Setiap pantai peranginan aku singgah lepak sekejap, sekurang2nya habis rokok sebatang. Sampai kat Besut, nampak signboard air terjun Lata Tembakah, singgah mandi.

Dekat nak Maghrib baru sampai Kota Bharu(KB), melilau cari hotel yg kebanyakannya penuh...almaklumlah musim cuti ni. Nasib baik dapat check in satu hotel kat tengah2 bandar KB ni (aku dah tak ingat nama & lokasi hotel ni). Malam macam biasa...jalan-jalan cari makan.
 




01/02/06 (Rabu) – Pagi, pergi Pantai Seri Tujuh di Tumpat, lepak sekejap. Kemudian ke Kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor dekat sempadan Siam. Kedai-kedai tak banyak sangat dan harga pun lebih kurang sama macam kat Pasar Payang, beli toto je sebijik.

Lepas tu pergi pekan Rantau Panjang pulak. Cadangnya nak singgah sekejap je kemudian balik menginap di KB. Tapi disebabkan suasana terlalu meriah (untuk bershopping), serta merta bini aku jadi gila terus mengajak aku check in hotel berharga RM50...dan shopping sakan sampai petang...hihi. Layan je lah kerenah bini aku tu, sekali sekala. Sapa yg pernah sampai sini taulah betapa meriahnya kedai2 kat sini. Malam lepas makan, lepak je kat bilik, tak larat nak berjalan dah...


02/02/06 (Khamis) – Pagi; nak balik Ipoh...tapi malangnya tersadai kat depan hotel sampai tengahari. Ntahapa suweynya kunci gear kereta patah kat dalam, langsung tak boleh buka. Takde cara lain, terpaksalah aku bertungkus lumus menggergaji besi tu, dua kali berulang alik ke kedai hardware sebab mata gergaji patah, dan tak larat juga nak menjawab pertanyaan orang yg lalu lalang bertanya kisah sebenarnya (ingat aku nak curik kereta la tu). Lepas tiga jam barulah boleh buka. Bila ingat balik rasa kelakar pulak. Dalam pada aku sibuk menggergaji tu, sempat lagi bini aku sambung shopping...cheh..

Tengahari; bertolak ke Ipoh ikut Lebuhraya Timur Barat (Jeli – Grik). Singgah lunch kat Tasik Banding. 6.00 pm baru sampai Ipoh, rumah mertua. Kepenatan, tidur semalaman.




03/02/06 (Jumaat) – Lepas Asar balik Sg. Buloh. Maka tamatlah penjelajahan ke Pantai Timur kali ni. Alhamdulillah, selamat pergi dan balik. Semuanya berjalan lancar kecuali peristiwa kat Rantau Panjang tu. Jauh juga penjelajahan kami, jarak keseluruhan dari rumah sampai balik ke rumah semula sejauh 1587 km, hanya dengan kereta buruk aku tu, jangan tak caya...!!!

P/S - Aku suka melancong cara adventure begini, jelajah dan redah je tanpa ada perancangan sangat. Singgah je tempat yg rasa agak menarik...atau macam menarik (walaupun sebenarnya tak menarik langsung). Lain kali ada sesiapa berminat nak join, boleh konvoi dengan aku.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...